Elsie Johansson, vardagsrealist och ordkonstnär

P1 tisdag 6 mars kl.14.03 och 7/3 kl.18.15

Författaren Elsie Johansson är flitig som en rockstjärna – det är ständiga resor, föredrag, uppläsningar runt om i landet. Många vill höra henne berätta om sin väg till författarskapet, om hennes klassresa och om vägen till att bli en självständig kvinna.

I trilogin om Nancy och Tå-Pelles familj: Glasfåglarna, Mosippan och Nancy, fick hon sitt stora publika genombrott, och denna historia ur folkdjupet har också blivit pjäs, Nancy Viktoria, som efter stor framgång på Uppsala Stadsteater nu ska sättas upp i Borås.

Elsie Johansson debuterade sent, vid 48 års ålder med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon (1979). Då hade hon arbetat många år på posten i Uppsala som är hennes hemstad. Där har Mia Gerdin träffat henne för att prata om bildningstörst och mindervärde, om litterära trender och skrivande.
I Biblioteket hör vi även författaren Gunilla Boethius som dramatiserat Elsie Johanssons romaner, och vi får också en glimt från Borås där Elsie Johansson möter den teaterensemble som ska forma hennes romanfigurer på scen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista