Pija Lindenbaum Foto: Louise Epstein.

Barnbokens gränser och tabun

P1 21 augusti kl 14.03 och 22/8 kl 18.15

Var går gränsen för vad som kan skildras i en barn- eller ungdomsbok? Biblioteket tar upp vad barn- och ungdomsböckerna inte handlar om, och vilka böcker och berättelser som aldrig några unga läsare.

Illustratören och författaren Pija Lindebaum berättar om hur hennes bilderböcker ibland ansetts alltför frispråkiga utomlands för vad som går an i en småbarnsbok. Hon berättar också om hur samhällsklimatet påverkar hur hon väljer ut sina ämnen och teman och om varför hon ville skriva om en bögmorbror i sin senaste bilderbok.

Möt också Marie Bosson Rydell, som skrivit en bok om sexuella övergrepp för förskolebarn. ”Vi måste lära barnen att hantera att vuxna inte alltid vill dem väl”, säger hon.

Christina Herrström som är aktuell med Tusen gånger starkare, en bok om könsförtryck i skolan, är en av dom som bidragit till att den socialrealistiska, politiska barn- och ungdomsboken har fått en renässans.

I Biblioteket medverkar även förläggare och forskare som talar om hur man kan skriva om politik för unga i dag och vilka ämnen som det är känsligt eller till och med tabu att skriva om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".