Alla dessa män på vägen

P1 tisdag 16 oktober kl. 14.03 och 17/10 kl. 18.15

Rullen som Jack Kerouac skrev på såg ut som vägen när den rullades ut på golvet. Han tejpade hop alla papperen och körde dom genom skrivmaskinen. Skrev han hela boken på tre veckor april 1951 hög på  Benzedrine? Sån är myten. Eller var det kaffe. Inga skiljetecken, inga stycken, The original scroll.

”It is not the words that count, but the rush of what is said.”

Inte blev den utgiven. Den reviderades och kommaterades och blev nåt annat med mindre flöde och Jack var 35 då, när den slutligen trycktes 1957 och inte längre den där 25-åringen som liftat fram och tillbaka genom Amerika. Inte ens vägarna fanns längre och Allen Ginsburg sa: ”Någon dag när alla är döda kommer den galna originalversionen att ges ut som den var.”

Katarina Wikars läser On the Road på rulle tillsammans med författaren David Ericsson, som bl.a. skrivit novellsamlingen ”Truck stop” och Izzy Young, legend och förläggare.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".