Klassikerrummet satsar på sagor

Klassikerrummet är tillbaka och under tre måndagar framöver kommer det att handla om sagor. Termen saga används både om en fantasifull berättelse för barn, jfr fabel men också som beteckning på den isländska ättsagan. Många av oss tänker genast på sagor för barn och snälla sagotanter och farbröder. Andra tänker på bröderna Grimms sagor som inte alls hade barn som målgrupp utan var folksagor som uppstod ur en muntlig tradition och ofta berättades när husfolket satt vid brasan under långa mörka vinterkvällar. Så småningom dök bröderna Grimm upp med spetsade öron, skrev ner och omarbetade sägnerna till de sagor vi känner idag. Och som Walt Disney och hans efterföljare omarbetat i sin tur och spridit över västvärlden.

Men Klassikerrummet struntar i bröderna Grimm den här omgången och ägnar sig istället åt den isländska sagan, närmare bestämt ”Njals saga” som är den mest berömda av de isländska släktkrönikorna. Den dateras till 1000-talet e. Kr och bygger på muntligt berättande. Så småningom har den skrivits ner av en eller flera författare. Och det är hårda tag där hämnden är en rättighet och starka män klyver varandras skallar så oxeltänderna flyger. Kvinnorna i Njals saga är inga milda liljor utan hetsar sina män till strid för familjens ära. Att barnen blir faderlösa tycks mindre katastrofalt än att anses feg.

Maarja Talgre har inbjudit sin kollega Mats Arvidson och frilansjournalisten Göran ”Spanarna” Everdahl att diskutera ”Njals saga” som med sitt kärnfulla

avskalade språk satt djupa spår i den västerländska litteraturen.

Nästa måndag, den 16 juni kommer ”Den fula ankungen” av H C Andersen där Maarja Talgres gäster är kollegan Maria Edström och poeten och kritikern Magnus William-Olsson. Och i program nummer tre diskuterar hon ”Gösta Berlings saga” av Selma Lagerlöf med kollegan Anneli Dufva och dramaturgen, översättaren m m Sven Hugo Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista