Biblioteket med Fyrhörningen

P1 måndag 15 september 1403 och tisdag 16 sepmtember 1815

Passion och kärlek är ofta livsfarligt och ändå kan människor inte låta bli. Vi drabbas, njuter och lider. Biblioteket har träffat Agneta Klingspor och Christine Falkenland som har skrivit varsin bok om kärlek. Agneta Klingspors bok Pressa läpparna här handlar om Iris som förälskar sig i den labile Frank och om hur passionen snabbt blir destruktiv. Går det att lära sig av sina misstag och finns det en skillnad mellan kärlek och passion?  Det har sin förklaring att Iris blir kär i fel man säger Agneta Klingspor.

Lyssna här

Christine Falkenlands roman Vinterträdgården är ljusare och handlar om 40-åriga Laura som bor kvar i sitt barndomshem med sin pappa. Plötsligt förändras hennes lugna liv när hon blir kär i en annan kvinna samtidigt som hon är mitt i en medelålderskris. Hon summerar sitt liv och funderar på vad hon har försakat på vägen.

Lyssna här

Vi har också träffat den sydafrikanska författaren Ceridwen Dovey som skrivit ”Blodsband” en provocerande bok och skuld och politik. I Biblioteket berättar hon om hur svårt det är att som vit sydafrikan skriva en roman utan att någon blir arg.

Dessutom del två i Göran Sommardals serie Fyrhörningen som handlar om den rumänske poeten Nichita Stanescu. Redan i mitten på 70-talet fanns två diktsamlingar av honom på svenska , översatta av Pierre Zekeli. I höst utkommer en ny volym av Stanescus dikter på svenska nu i översättning av Inger Johansson & Gabriela Melinescu, vilket är en utmärkt anledning att återuppväcka bekantskapen med Stanescus säregna poesi.

Programledare: Louise Epstein och Anna Tullberg