1 av 2
Vid rättegången mot Agnar Mykle i Oslos tingshus 1957. Foto: Scanpix
2 av 2
Karin Arbelius Foto: Mia Gerdin

Giftskåpet del 2

Del 2 måndag 23 februari 2009

Giftskåpet i tre delar handlar om böcker som förargat och väckt anstöt, som utmanat makten och den goda moralen, böcker som struntar i dom tysta överenskommelserna, böcker som göms undan på biblioteken – kort sagt böcker som gjort att det tagit hus i helsicke.

I första delen handlade det om förtal, i del två handlar det om osedlighet, sex och otukt och i del tre om blasfemi – att häda Gud och makten och dagens helgon.

Backanaler och karnevaler har genom tiderna fått maktens män att bäva, när människors drifter släpps lösa i otyglat lättsinne kan våldsamma krafter sättas i omlopp. Makten är ofta puritansk till sitt väsen, sex, erotik och lättsinne är något som bör regleras, inte uppmuntras. 

I de svenska folkbiblioteken kan man under 1900-talet se hur ohöljda erotiska skildringar skrivna av etablerade författare som t ex Henry Miller, Agnar Mykle, Agnes von Krusenstierna, D H Lawrence, Hannu Salama m fl, orsakat problem. Böckerna tillhör inte den sortens triviallitteratur eller pornografi som helt enkelt inte köps in, men den är så frispråkig att den heller inte kan stå helt fritt på hyllorna.  Istället, som en slags kompromiss, har dessa böcker hamnat i giftskåp där bara betrodda låntagare fått tillgång till böckerna. 

Detta berättar Karin Arbelius som håller på med en masteruppsats om dom svenska folkbibliotekens giftskåp.

Idag är det inte erotiken som vållar problem på biblioteken, utan istället litteratur som sprider antidemokratiska värderingar.

I Sverige är det över 100 år sedan en författare fick en dikt beslagtagen för osedlighet, det var Gustaf Frödings En morgondröm som ingick i samlingen Stänk och flikar (1896).  Aftonbladet skrev att Fröding låtit ”sin sånggudinna söla sina vingar i förnedringens djupaste dy”, men Fröding friades vid rättegången i Stockholm.

I Norge däremot är det bara 50 år sedan Agnar Mykle stod inför rätta anklagad för att sprida otukt med sin roman Sången om den röda rubinen (1956).

Enligt kulturradions Kerstin M Lundberg var Mykles bok en fantastisk sexualupplysningsroman i ett puritanskt 50-tal, och litteraturprofessorn Tomas Forser säger att rättegången var en skandal som krossade Mykle och hans framtida författarskap, men kanske var den nödvändig för att Norge skulle få syn på sitt eget bigotteri.

Vänstersocialisten Tryggve Bull sa i anslutning till Mykle-rättegången att om man vill utmana makthavarna ska man göra det på det sexuella planet eftersom det är där varje frigörelse startar.

I programmet hörs uppläsningar med Agnar Mykle, Krister Henriksson och Maria Hörnelius. Från radioarkivet hörs även referat från rättegången mot Mykle 1957.

Översättning från norskan: Pelle Fritz-Crone

Musiken är Mirrors and Windows från skivan Path med Ragnarök.

Redaktör: Mia Gerdin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".