1 av 2
2 av 2

Magasinerat

Vi gör hela tiden dammiga fynd inne på vårt stora magasin.

 

28/1 2008

Vi hittar ”Vinterdagarna” av Kristina Widman i magasinet på Sveriges radios bibliotek och efter ett visst detektivarbete får vi tag på bokens författare och intervjuar henne

7/11 går vi ner i Bibliotekets magasin och filosoferar över vilka som får vara med och vilka som fallit utanför. I magasinet luktar det som om allt tagit slut: Stipendier, utmärkelser och litterära priser - ajöss!

30/8  Familjeliv ur pappaperspektiv: Lönen av Björn Runeborg från 1969. ”En ovanligt heltäckande titel” som författaren säger själv – den handlar om en man och hans lön. Tipset: 30/8 2005I Klassikerrummet diskuterar Maarja Talgre och gästerna Erland Josephson och Maria Edström Hjalmar Söderberg ”Förvillelser”

10/5 åkte vi till Vaxholm och träffade PO Enquist. Vi hade fått honom att läsa om en av sina egna mest extrema romaner, Hess från 1966. Det blev en överraskande och omtumlande omläsning för författaren - ett möte med en ung PO Enquist som PO Enquist den äldre inte återvänt till tidigare.

1/2 2005 Vi hittade ett mästerverk - Coda av Eva Englund. Boken handlar om en sorgsen man och gavs ut 1966 och vi intervjuade författaren.

24/9 diskuterade vi Lars Gustafssons roman Tennisspelarna från 1977, en bok som kommer i nyutgåva. Vi hade två rediga samtalspartners: Sven-Eric Liedman och Kristoffer Lind.

 

23/3 hittade vi en fantastisk bok inne på magasinet: Åke Holmbergs Gritt från 1947.

3/2 släpade Göran Sommardal fram dammsugaren och röjde upp i Platons och Aristoteles texter. I spridda dialoger om Platon och Aristoteles och deras syn på poesin och den efterbildande konsten hörde vi Jan Stolpe, som har översatt både Platon och Aristoteles, författarna Gabriella Håkansson och Magnus Florin, samt poeten Lars Mikael Raattamaa.

Sofia Berg-Böhm läste Elmer Diktonius dikt Jag såg dig civilisation, ur samlingen Taggiga lågor från 1924 och dikten Hus på fältet av den tjuvassisk-ryske poeten Gennady Ajgi i översättning av Hans Björkegren. Den dikten finns i samlingen Tystnad, snö från 1994. Kerstin M Lundberg läste texter ur Platons Staten, bok 7 och bok 10 och ur Aristoteles’ Om verskonsten.

13/1 hittade vi Per Svensons debutroman Celi Greenburg (Bonniers, 1966).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".