Klassikerrummet

P1 måndagar 21.03 och torsdagar 14.30

Maarja Talgre samtalar regelbundet med inbjudna gäster om litterära klassiker som en del i Biblioteket. Under sommaren kan vi höra åtta klassiker från det gågna året!

Kontaktadress: Klassikerrummet@sr.se

28 juni

Måste man dö bara för att ens make är tråkig? Den vackra Emma Bovary vantrivdes i sitt äktenskap, den franska landsortsstaden på ett så medryckande sätt att Gustave Flaubert blev åtalad. Samtiden tålde inte en sådan äktenskapsbryterska. Somliga kallar detta den första moderna romanen. Andra för den bästa klassiska romanen. Maarja Talgre och hennes gäster Maria Edström och Erland Josephson diskuterar och Ludvig Josephson läser ur Madame Bovary.

5 juli

Skådespelerskan Claire Wikholm och kulturredaktionens chef Mattias Berg diskuterar Gullivers resor av Jonathan Swift i översättning av Per Erik Wahlund. Trion i Klassikerrummet har återvänt till originaltexten från 1726 som ligger långt ifrån den smålustiga barnversionen om Lilliputtarnas land som de flesta av oss känner till. Domprosten Jonathan Swift räknas till världshistoriens största satiriker och här frossar han i besk samhällskritik och avsky för mänskliga utdunstningar. Den svartsynta boken blev en omedelbar succé.

12 juli

Dags för en annan välkänd klassiker nämligen Dr Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson i översättning av Charlotte Hjukström. Gäster hos Maarja Talgre är då kulturredaktionens Mats Arvidsson och frilansjournalisten Göran Everdahl välkänd från radioprogrammet Spanarna. Dr Jekyll och Mr Hyde har skräckromantiska drag och handlar om hur det goda och det onda slåss inom varje människa. Den utkom 1886 innan Freud kommit med sina teorier om Överjag och Underjag. Boken har filmats 123 gånger och fler planeras.

19 juli

Nattens skogar av Djuna Barnes. Romanen är numera kultbok, hyllad för sin sexuella öppenhet och rytmiska prosa. Men när den utgavs 1936 var den kontroversiell eftersom den skildrade lesbisk kärlek. Därför hade den refuserats under många år. Den inte helt lättforcerade berättelsen bygger på den amerikanska författaren Djuna Barnes stormiga passionshistoria med skulptören Thelma Woods. Djuna Barnes räknas idag till de betydande modernisterna. Och nu är det inte bara hennes manliga kollegor som James Joyce och Ezra Pound som får uppmärksamhet. Gäster hos Maarja Talgre är Katarina Wikars och författaren Jonas Brun.

26 juli

Klassikerrummet läser Jenny från 1911, den norska författaren och nobelpristagaren Sigrid Undsets publika genombrott. Boken handlar om den unga kvinnliga konstnären Jenny som vill ta ödet i egna händer. Hon längtar efter den stora kärleken men samtidigt vill hon ta hand om sitt "oäkta" barn. Kunde en kvinna ostraffat förverkliga feministernas idéer är Undsteds fråga. Och vad tänker Maarja Talgre och hennes gäster Mark Levengood och Elin Claeson om bokens sorgliga slut?

2 augusti

Klassikerrummet försjunker i den omtumlande boken Alice i Underlandet av Lewis Caroll. En klassiker som fascinerat ända sen den gavs ut 1865. När Alice ramlar ner i kaninhålet är inget längre sig likt. Vad händer med Maarja Talgre och hennes gäster Göran Everdal och Anneli Dufva när de går runt i Underlandet? Och vem är egentligen Alice?

9 augusti

I Klassikerrummet diskuterar Maarja Talgre  Leoparden av Giuseppe Tomasi di Lampedusa tillsammans med Mikael Timm och dramatikern Mia Törnqvist. Leoparden från  1958 räknas till en av höjdpunkterna i 1900-talets italienska litteratur och blev omedelbart en stor publikframgång både  i Italien och internationellt. Romanen är en bred släktkrönika från Sicilien om en aristokratisk familj och dess undergång, när den nya tiden med Italiens enande bryter in på 1860-talet. Författaren var själv en lärd aristokrat som hatade Mussolini. Vad han skulle ha sagt om Berlusconi kan man bara spekulera om.

16 augusti

Klassikerrummet handlar om Eyvind Johnsons stora genombrottsroman Strändernas svall från 1946. Detta är Johnsons version av den grekiska myten om krigshjälten Odysseus och hans irrfärder. Johnsons Odysseus är tandlös och krigstrött. En antihjälte för den moderna människan som genomlevt två världskrig. Gäster hos Maarja Talgre är Gunnar Bolin och Ulrika Knutsson.