Biblioteket om den ryske litterturteoretikern Sjklovskij

P1 tisdag 2 mars kl 14.03, repris 3/3 kl 18.15

”Jag höll på att damma mitt rum, och då jag på min rond genom rummet kom till soffan, kunde jag inte komma ihåg om jag dammat av den eller inte.
Eftersom rörelserna var invanda och omedvetna kunda jag inte erinra mig det […]; om hela det sammansatta livet för många människor går omedvetet förbi, så är detta liv som om det aldrig varit.” 
Den ryske formalisten Viktor Sjklovskij citerar ur Lev Tolstojs dagbok, i sin essä Konsten som grepp från 1917, och fortsätter själv: ”Så går hela livet förlorat och förvandlas till intet. Automatiseringen förtär föremål, möbler, hustru och skräck för kriget. Men det är just för att återställa förnimmelsen av livet, för att känna tingen, för att visa att stenen är en sten, som det finns detta som kallas konst.”

I Biblioteket: Sjklovskij diskuterar Thomas Lunderquist och litteraturvetaren Anders Mortensen bådas sitt favoritbegrepp för litteratur, Viktor Sjklovskijs ”främmandegöring”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".