Stephan Mendel-Enk om Tre apor och kriminellt om James Ellroy

P1 måndag 24 maj kl 14.03 och 25/5 kl 18.15

”Enligt morfar var Europa världens sämsta kontinent.  Han jämförde egentligen vara med USA och i den kraftmätningen fann han världsdelen han levde i sämre på varje viktig punkt.  Sämre filmer.  Sämre humor.  Sämre mat.”

Så inleds ett av kapitlen i Stephan Mendel-Enks skönlitterära debut, Tre apor, där han beskriver en pojkes uppväxt i Göteborgs judiska församling. Det är den äldre generationen i form av far- och morföräldrar som står för de hetsigaste diskussionerna, drar de mest halsbrytande slutsatserna och är de färgstarkaste personligheterna. Huvudpersonen Jakob är suger i sig allt han ser och hör med vidöppna sinnen.

Stephan Mendel-Enk har tidigare givit ut reportageboken Med uppenbar känsla för stil (2004), som handlar om den manlighet som har ett problem då den ständigt måste bevisas.  Efter den framgångsrika boken har det tagit honom fem år att hitta rätt ton och känsla för att skildra en barndom som ligger mycket nära hans egen.

Mia Gerdin har träffat författaren i hans hem nära Skanstull på Söder där han bor med fru och två barn.  Fredrik Evers läser stycken ur Tre apor.

Biblioteket startar dessutom idag en serie på tre avsnitt som handlar om deckare och kriminalromaner.

Det är Kriminellt med Anna Tullberg, och hon inleder med James Ellroy, som hon beskriver så här:

 ”Han har kallats en av världens största författare. Han skriver stora, cyniska och människomanglande kriminalhistorier på korthuggen prosa - ofta med utgångspunkt i femtiotalets Los Angeles, där han växte upp under ganska risiga förhållanden. Han har sålt enorma mängder böcker, några har blivit film och han har vunnit massor med priser. Han är helt skamlöst underhållande - han pratar om sex och att lukta på kvinnors trosor utan minsta ironi, när han uppträder för att marknadsföra sina böcker. Hans värsta mardröm är att han ska bli en gammal gubbe som skriver allt tunnare böcker.

Det handlar alltså om amerikanen James Ellroy. Runt 20 romaner har han skrivit sedan debuten 1984. De mest kända är Los Angeles-kvartetten med titlarna Den stora tomheten, LA Konfidentiellt, Den svarta dahlian och Vit jazz.”

Anna Tullberg träffade James Ellroy när han var i Stockholm för att tala om sin senaste roman, Oroligt blod. Det är den sista delen i en trilogi om Amerikas undre värld.  James Ellroy ger, helt fritt och utan hämningar, sin version av landets politiska historia under Kennedy-eran på femtio och sextiotalet. Här rör sig politiker, FBI, maffia och snutar i ett gränslöst kriminellt landskap. Konspirationer, presidentmord och knarkaffärer är några av ingredienserna. 

Översättningen är gjord av David Nessle, och det är Björn Granath som läser delar av boken.

Programledare är Mia Gerdin.