Europa och tjuren av Carl Milles (Foto: SVT Bild)

EU-ropa!

P1 tisdag 10 augusti kl 14.03, repris 11/8 kl 18.15

Innan Europa fanns, jordfast och tättbefolkat som i dag, var hon en fenicisk prinsessa. Olympens härskare Zeus greps av åtrå till hennes skönhet, och i skepnad av en tjur blandade han sig med hennes fader Agenors hjordar och lockade henne till sig. Inte förrän han flåsat iväg till Kreta, stannade han och gjorde henne sin kur, vilket i sinom resulterade i 3 söner.

Det var det första vi hörde sägas om Europa. Sedan blev det namnet på det grekiska fastlandet och öarna till skillnad från de fjärran kolonierna. Och sedan döpte hävdatecknaren Herodotos, c:a 500 år f.kr., allt land väster om Bosporen till Europa och allt öster om till Asien, och så har det förblivit, även om andra har påstått att ”Europa” kommer från assyriskans ”ereb”, uttytt som landet där solen går ner. Och där har vi stått och stampat i solnedgången sedan dess, såvida vi inte befunnit oss på något av våra otaliga erövringståg över världen.

EU-ropa! är ett öronmärkt försök att återuppliva några av de skrönor och skränanden som i sin tur har hemsökt oss från andra världsdelar och tider, sedan vi hemsökt dem. Med hjälp av Kang Youwei, Ernst Jünger, Vigilio de Lemos, Karl Ragnar Gierow och Okot P’Bitek. Och som uppläsare: Jan Blomberg, Lena Endre och Torsten Wahlund.

Redaktör: Göran Sommardal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista