Svensk lyrik från E till W

Serien rymmer både en jakt på det typiskt svenska i svensk poesi till skildringar av poeterna Edith Södergran, Willy Granqvist och Elsa Grave. De var udda tre och kanske är det det som gjort att deras dikter inte kommer att förpassas till magasinen. Elsa Grave var en av 40-talets stora kvinnliga lyriker, fantasifull och förbannad. Hennes poetiska värld befolkades av ”luftforeller”, ”flygande kor”, och ”mödrar som vargar”. Kerstin M. Lundberg gjorde en av sina allra första författarintervjuer i radio 1967 med just Elsa Grave, nu återknyter hon kontakten med Graves poesi.

Edith Södergrans dikterkallades dårdikter av den samtida kritiken, idag är hon en oomstridd förnyare av den svenska lyriken. Hur ser vi spåren av hennes banbrytande författarskap i dagens svenska poesi?

Mia Gerdin gör en resa i Edith Södergrans fotspår.

Göran Sommardal porträtterar poeten och radiomannen Willy Grangvist en poet skrev bl a skrev om barndom och död.

När författaren Lars Hermansson går på jakt efter det typiskt svenska i den svenska poesin kan vad som helst hända. Det blir både Heidenstams teorier om ursvenskens iranska rötter och en förklaring till varför svensk lyrik orsakat debatt i Indien.

OBS! Under sommaren är sändningstiden tisdagar kl 18.15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista