Vem räddar pojkarna?

P1 tisdag 17 januari kl 14.03 samt 18/1 kl 18.15

Anne-Charlotte Horgby gör en djupdykning bland det tjejiga och killiga i barnböckernas värld, och undersöker vilka förebilder som barnlitteraturen erbjuder våra barn. Är det så att pojkhjältarna får duga för flickorna också, eller vad vill tjejerna själva läsa?  I Biblioteket möter vi unga tjejer som vill läsa böcker som får dem att gråta, forskare som anser att barnen behöver möta traditionella könsrollsmönster, och författare som skriver om hästtjejer, pojkdeckare och Emil i flickformat.

I programmet medverkar bokläsarna Emilia Åkerlund, Annabelle Andersson, Alice Söderkvist och Ella von Weisenberg som berättar om hur dom läser och upplever böcker.

Forskarna Lars Brink och Lena Kåreland vid Uppsala universitet medverkar båda i boken

Modig och stark (red. Lena Kåreland, Natur och Kultur), och berättar om skönlitteratur och genus i skola och förskola.

I programmet medverkar även författaren och hästägaren Pia Hagmar har skrivit bokserier bl a om Klara och om Dalslandsdeckarna.  Hon läser ur sin bok Flisans osynliga häst (Wahlströms), och Frida Nilsson - författare och tillika programledare i SVT:s Hjärnkontoret - läser ur sin bok Hedvig! (Natur & Kultur).

Intervjuare och presentatör är Anne-Charlotte Horgby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".