Svenska ord och skotska mord

P1 tisdag 21 februari kl 14.03 och 22/2 kl 18.15

Fredrik Nyberg läser i Biblioteket fyra dikter ur sin senaste samling ”Det blir inte rättvist bara för att båda blundar”.  Han debuterade 1998 med ”En annorlunda praktik” och kallades då löftesrik.  Numera är han etablerad och skriver inte bara sin egen lyrik, utan arbetar också med att bredda intresset för poesin genom att översätta, recensera och göra uppläsningar. 
Hans tidigare tre diktsamlingar heter ”En annorlunda praktik” (1988), ”Blomsterur” (2000), ”Åren” (2002).  Samtliga på Norstedts.

Bibliotekets andra rum idag fylls av Denise Mina, en ung, skotsk författarinna vars böcker är lika svarta som hennes efternamn. För sin debutroman ”Garnethill”, som hon skrev medan hon egentligen skulle arbeta med sin doktorsexamen i juridik, blev hon prisbelönt och sen har det rullat på med mer böcker och mindre juridik. Hennes deckare är inga medelålders, Mozartlyssnande deprimerade gubbar, huvudpersonen i Garnethilltrilogin är en alkoholist i tjugoårsåldern, själv utsatt för övergrepp när hon var barn. Vi hör ett avsnitt ur Denise Minas senaste bok ”Blodsarv”, i översättning av Boel Unnerstad.

Tidigare böcker på svenska: Garnethilltriologin, Den sista utvägen, Exil, Död i Garnethill, Det heligaste.

Redaktörer: Mia Gerdin och Katarina Karlsson Algesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".