Fjärilarnas herre - den holländske författaren Cees Nootebom porträtteras

Tis 16 maj kl 14.03, samt ons 17/5 kl 18.15

Den holländske författaren Cees Nooteboom debuterade 1955 endast 21 år gammal med romanen Philip och de andra. Ännu idag kommer detta hans förstlingsverk ut på nya språk och i nya upplagor världen över.

Om hur det är att konfronteras med bilden av sig själv som ung man när man ska fylla 73 berättar Cees Nooteboom i Biblioteket för Yvonne Ihmels, som besökt författaren i hans hem i Amsterdam. Det blev ett samtal kring olika litterära genrer och om vikten att söka sin historia; om resandet som livsstil, politiken i allmänhet och hur svårt det är att vara profet i sitt eget land. Men framförallt dröjde det vid romanerna Philip och de andra, Alla själars dag och Paradiset förlorat, alla tre i översättning av Per Holmer.

Flera av Cees Nootebooms romaner finns på svenska och därtill hans reseberättelser från Spanien, Omvägar till Santiago, samt en mycket tunn liten lyriksamling med titeln En staty av frågor i urval och översättning av Lasse Söderberg.

På svenska finns följande romaner: 
I de nederländska bergen
Ritualer
Följande historia
Alla själars dag
Philip och de andra
Paradiset förlorat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista