Anneli Jordahl

Litteratur och politik

Inför höstens val satsar kulturredaktionen på att ge den politiska debatten ett filosofiskt djup.

Politik handlar inte bara om skattenivåer, trängselavgifter och om hur stora barngrupperna på dagis skall vara. Varje sakfråga har också en filosofisk dimension eftersom inställningen till detaljerna visar vad vi tycker är viktigt eller oviktigt. I litteraturen kopplas ofta konkreta politiska frågor ihop med existenteilla resonemang om rätt och fel. Hur ser sambandet ut mellan personlig och politisk frihet? Vad händer med författare som säger det som inte får sägas? Och hur kan en bok påverka debatten om vad som är ont och gott?

Serien består av fem program som sänds i vecka 32.

Medverkande: Bl a Kerstin Ekman, Azar Mahloujian, Susanna Alakoski, Gellert Tamas, Gitta Sereny, Jörgen Gassilewski, Faraj Bayraqdar och Anneli Jordahl.

7/8 Litteratur och politik: Det fria ordet

Biblioteket om det fria ordet - ett samtal med författarna Kerstin Ekman, Azar Mahloujian och Faraj Bayraqdar. Producent Naila Saleem.

8/8 Litteratur och politik:  Vi grävde till Kina under tystnad

Susanna Alakoski samtalar med Thomas Lunderquist om sitt eget skrivande, om Virgina Woolfs Ett eget rum och om kvinnans frigörelse genom litteraturen.

9/8 Litteratur och politik: Rapportböcker och romaner - idag och för 30 år sedan.

Mia Gerdin samtalar bl a med Anneli Jordahl som för några år sedan gav ut boken Klass - är du fin nog?, och författaren Jörgen Gassilewski, som efter många diktsamlingar kom ut med en roman i våras, Göteborgshändelserna, där verklighet och fiktion vävs samman.

10/8 Litteratur och politik: Ansvar och ondska

I programmet diskuterar författarna Gitta Sereny och Gellert Tamas. Båda har i sina författarskap skrivit om skuld, ansvar och ondska.

Ett program av Negar Josephi

11/8 Litteratur och politik: Jämställdhet à la riksdagen

I Bibliotekets program om jämställdhet, litteratur och politik ger samtliga riksdagspartier sin syn på samspelet mellan könen. Diskussion tar avstamp i klassikern Det går an av Love Almqvist, en bok från 1838 om kvinnans frigörelse. Lika aktuell nu som då, säger politikerna. Producent Naila Saleem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".