Odling av industrihampa tillåts

Från och med nästa år kommer det att gå att få odlingsbidrag för att odla industrihampa. Och det här öppnar möjligheter för såväl lantbrukare som för de som driver anläggningar för att förädla hampan.

En som tror det är Ulf Hammarsten, sydhallänning som blivit rikskänd för sin kamp att få odla industrihampa.

Ulf Hammarsten tror att Linfabriken som drivs av lantmännen i Vallberga kan komma till användning när det gäller att förädla industrihampa.

På annat håll i Laholm ser man däremot över om man kanske ska börja odla och förädla hampa.

Laga Biogas som bygger en etanolfabrik funderar nu över om man kanske också ska bygga en pelletsfabrik, för hampa. Kenneth Bengtsson, en av bönderna som är delägare i företaget säger till P4 Radio Halland att hampa är en intressant gröda, men att det också finns en del svårigheter som man behöver se över.

Industrihampan är en kontroversiell gröda, men enligt jordbruksministern vet man nu att det är så lite narkotika i industrihampan att det inte har någon skadlig effekt. Däremot ser de båda växterna likadana ut, vilket skulle kunna öppna för att narkotisk hampa odlas mitt bland industrihampan.

Men det tror jordbruksminister Eskil Erlandsson blir svårt att komma undan med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".