Äldres mediciner ska ses över i Halland

Landstinget Halland ska gå igenom äldre personers läkemedel och har sökt pengar från Socialstyrelsen. Tanken är att man ska förbättra äldre personers hälsa eftersom många idag äter för många mediciner som ibland slår ut varandra eller till och med kan vara farliga när de kombineras.

I Halland finns redan en utprövad metod för att komma tillrätta med problemet, och snart alltså även pengar för att fullt ut tillämpa metoden.

Riksdagen anslog i våras en miljard kronor per år under tio år för att förbättra situationen för vårdkrävande ärldre personer. Bland de öronmärkta målen finns läkemedelskonsumtionen, som under de senate tjugo åren ökat kraftigt.

I Halland har man kommit en bra bit på väg, I alla kommunerna är läkemedelsbilden redan kartlagd på äldreboendena. Någonstans mellan fem och åtta miljoner kronor av de sammanlagt 23 som Halland får i statliga pengar, ska användas för så kallade läkemedelsgenomgångar.

Personalen kring de riktigt gamla eller mer krävande vårdtagarna utbildas i hur läkemedel till äldre fungerar, och läkarna får hjälp att fundra över hur patientens läkemedelskonsumtion bör ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".