Psykologmord i Halmstad blev väckarklocka - hälften känner sig hotade

Nästan hälften av alla psykologer har någon gång känt sig hotade i sitt arbete. Det visar en undersökning som Sveriges Psykologförbund presenterade på måndagen. Undersökningen gjordes efter mordet på psykologen Irene Gustafsson i Halmstad. Hon mördades av en tidigare patient och hade polisanmält hoten.

Undersökningen från Sveriges Psykologförbund visar också att två av tre psykologer känt sig rädda på jobbet, och att av de som varit hotade så är det bara var tionde som anmäler hotet.

Förbundet tycker att de måste bli bättre på att informera sina medlemmar, att psykologutbildningarna måste börja ta upp frågan om hot och att arbetsgivarna måste ta ett större ansvar.

Det går inte exakt att säga varför en patient blir våldsam eller hotfull säger Monica Stensman men hon berättar att det finns personer som hoppas mycket på sin kontakt med psykologer och när förhoppningen inte infrias, kan besvikelsen bli mycket stor.

Monica Stensman säger att hon är glad att man uppmärksammar problemet med hot även om man inte ska överdriva det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista