Restauranger och hotell inblandade i människosmuggling

Fem restauranger och ett välkänt hotell i Halmstad misstänks vara inblandade i den människosmugglingsliga som polisen i Halland slog till mot på tisdagen. Ligan misstänks för att under tre år ha smugglat in vietnameser i Sverige genom bland annat skenäktenskap och skenadoptioner. Fem personer är skäligen misstänkta, men ingen har ännu gripits.

Efter två och ett halvt års spaning gjorde man sammanlagt 23 tillslag, och förutom en rad bostäder gjordes alltså även tillslag mot fem restauranger och ett hotell.

Polisen vill idag inte berätta mycket om spaningsarbetet. Man är inne i ett känsligt skede och Marianne Paulsson flaggar för att det kommer att hända mer redan den närmaste veckan.

I första hand är de inblandade misstänkta för människosmuggling, men det kan också komma att bli frågan om människohandel. Mariann Paulsson säger också att man vet att barn har övergivits och farit illa. Däremot har man inget som tyder på att någon kommit hit för sexuella ändamål.

Polisen ska nu hantera den enorma mängd material som man hittade vid gårdagens tillslag. Man har rensat alla tillslagsplatser från allt som kan vara av värde, datorer, kvitton, men också stora mängder pengar.

Exakt hur mycket pengar ligan har omsatt är oklart, men det kostar mellan 25 och 30 000 dollar för en vietnames att komma till Sverige och polisen tror att hundratals kan ha kommit hit sedan 2003.

Människosmugglingsligan som polisen i Halland slog till mot är förmodligen inte den enda i Sverige, säger Marianne Paulsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".