Man med prostatacancer skulle fått hjälp snabbare

Kungsbackabon Rolf Beronius, som i våra nyheter berättade att han själv fick betalade sin operation mot prostatacancer, eftersom det var så lång väntetid, borde normalt sett ha fått hjälp mycket snabbare. Men han kan inte få någon ersättning från landstinget för operationen.

Rolf Beronius hade vad läkarna kallade en aggressiv prostatacancer, men fick ändå veta att det skulle ta fyra till sex månader att få den opererad. Trots att han hade dubbel förtur.

Dubbel förtur innebär att man ska få hjälp inom två veckor. Det säger Mikael Madsen som är verksamhetschef för urologin i Halmstad. Men tillägger han, det är ibland svårt att hålla de tiderna.

För att komma runt köerna så valde Rolf Beronius att köpa en privat operation för 100 000 kronor. Men han kommer inte att få några pengar tillbaka från landstinget. För landstinget betalar inte räkningen när man anlitar en helt privat vårdgivare.

- När det gäller vårdgarantin och valfrihet så är begränsningen att det ska vara vård som är offentligt finansierad, säger Irene Takanen som är länssjukvårdsdirektör i Halland.

Några undantag från de här bestämmelserna görs i princip aldrig. Däremot så har man gjort en del sen Rolf Beronius stod i kön för två och ett halvt år sen. Numera kan halländska urologipatienter få hjälp inom en månad på Lundby sjukhus i Göteborg.

- Väntetiderna har förbättrats, och vi arbetar mycket med det, men vi har fortfarande av och till för långa väntetider, säger Irene Takanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".