Första mötet med kommunfullmäktige

Torsdag kväll var det premiär för de nya kommunfullmäktigesamlingarna i hälften av de halländska kommunerna, Halmstad, Laholm och Falkenberg. De första mötena är av tradition korta och består mest av formella val, men ett par mindre överraskninger blev det i alla fall.

I Laholm är det nämligen numera en gammal veteran som håller i klubban på fullmäktigesammanträdena. Före detta kommunstyrelseordföranden Jan Gustafsson har tagit över den posten.

Tidigare har moderaterna haft det uppdraget i Laholm, men nu blev ju de största parti och fick efter tuffa förhandlingar ordförandeposten i kommunstyrelsen, och då får centern och gustafsson ta befälet i fullmäktige.

En annan överraskning var att man i Falkenberg hade en sluten omröstning. Detta om vem som skulle bli förste vice ordförande. Det brukar vara någon från oppositionen, men nu blev det moderaten Gun Marie Stenström som fick den posten, ordförande blev som väntat centerpartisten Stig Agnåker och oppositionen fick nöja sig med posten som andre vice ordförande.

Andra frågetecken inför fullmäktigepremiärerna i Halmstad Laholm och Falkenberg var huruvida Sverigedemokraterna skulle dyka upp på alla håll. I Halmstad och Falkenberg har man två platser och i laholm en. Och det blev full representation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista