Facket informerade om nytt EU-direktiv

Om bara tre år kan möjligheterna att etablera företag i andra EU-länder vara betydligt bättre än idag. Det tror chefsjuristen på tjänstemannafacket TCO, Ingemar Hamskär som igår besökte Halland.

Vid ett informationsmöte för TCO:s medlemmar berättade han att fackets inställning till tjänstedirektivet gått från oerhört kritisk till klart positiv.

Frågan om fri rörlighet av tjänster inom EU har väckt stor debatt de senaste två åren. För snart två år sedan kom förslaget till tjänstedirektiv som mer eller mindre slog undan benen på fackföreningarna.

Tanken var att lagarna i det land som företaget kommer ifrån skulle gälla oavsett vilket land de anställda arbetade i, vilket till exempel skulle får stora konsekvenser för den svenska arbetsrätten.

Men efter en massiv protestaktion och intensivt lobbyarbete från facken så kom en kompromiss som ska upp i Euparlamentet om bara två veckor. När direktivet sedan är antaget vilekt förmodligen sker i slutet av året så har EU-länderna tre år på sig att införliva direktiven i sina nationella lagar.

Orsaken till att facken bytt inställning i frågan om tjänstediretivet är att man i det nya förslaget nästan helt och hållet fick som man ville.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".