Pensionspengar kan bli problem för Kungsbacka

Det ekonomiska läget för Kungsbacka kommun är ganska ljust inför nästa år, men om två år hotar ett underskott.

Nästa år och även året därpå ser Kungsbacka ut att få en ekonomi i balans. Men för 2009 så talas det om underskott,  som man måste göra något åt.

Annars så ser det ut som om den nya regeringens ambitioner att satsa på kommunerna skulle kunna ge Kungsbacka en hel del nya friska pengar för nästa år.

Det ger större spelrum i en växande kommun där kraven på kommunal service ökar hela tiden.

Även nästa år är det framför allt barnomsorgen, gymnasieskolan och omsorgen om äldre och handikappade som sväller och i förslaget till ny budget får de 80 procent av sina nya kostnader täckta.

Även fritidsverksamhet till de unga är ett område som det satsas på vilket bland annat innebär att Fritid slipper höja taxor och avgifter nästa år.

Men när det gäller kultur och kollektivtrafik så prioriteras de inte lika högt - de får bara 30 procent av vad de så att säga skulle behöva.

För det handlar förstås om en avvägning, hur mycket av Kungsbackabornas skattepengar som man kan göra av med nu och hur mycket man behöver lägga undan för att till exempel klara pensionsskulden.

De före detta kommunanställda har cirka 1 miljard kronor att fordra, de pensionspengarna ska ut om några år, och visst har politikerna börjat sätta undan av pengar som blivit över  men det är fortfarande mycket kvar att spara ihop.

Det här är ett budgetförslag som även den socialdemokratiska oppositionen står bakom.

Och bland alla goda ambitioner som har passerat granskningen i budgetberedningen kan man nämna målet att barngrupperna på förskolorna ska bli mindre de kommande två åren och att 700 släckta gatulyktor i Kungsbacka stad ska tändas igen - det ska också bli möljigt att söka dagisplats eller boka idrottslokaler på internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".