Stena Scanpaper får flytta återvinningsanläggning

Stena Scanpaper i Varberg får flytta sin återvinningsanläggning från industriområdet vid Birger Svenssons väg ut till Kvarnagårdens industriområde och samtidigt utöka verksamheten. Det har länsstyrelsen nu bestämt.

På den nya platsen får man varje år sortera och mellanlagra upp till 50 000 ton papper, plast, trä och liknande. Däremot får företaget inte hantera förpackat livsmedelsavfall som man hade begärt.

De vanliga bullergränserna för nyetableringar ska gälla även för Stena Scanpaper,  för att inte störa bostäder och utbildningslokaler på Varbergs ridskola. Dessutom ska Stena se till att transporterna till anläggningen i första hand sker genom industriområdet och på sikt försöka köra med förnybara bränslen för att begränsa växthuseffekten.

Länsstyrelsen ser en risk att miljöfarliga utsläpp hamnar i dagvattnet och därmed i den fiskrika Himleån. Stena får ett år på sig att utreda den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".