Klart med Vårdval Halland

Nu tar landstinget i Halland ytterligare ett steg för att sudda ut skillnaderna mellan de egna vårdcentralerna och de privata klinikerna. Från och med nyår kan alla hallänningar välja vem man vill gå till och den vårdcentral eller klinik man väljer får också pengarna från landstinget.

Tidigare i höst fick alla, privata som landstingsdrivna kliniker och vårdcentraler ansöka om så kallad ackreditering för att få teckna avtal med landstinget och de avtalen eller överenskommelserna är nu klara.

I länet kommer det efter nyår att finnas 43 vårdenheter i det som i dag fortfarande heter primärvården men efter nyår kallas närsjukvården. Av de 43 är 18 privata, de flesta redan etablerade men några nya på gång också.

Landstinget i Halland är först ut i landet med införa modellen med vårdval. Men de flesta hallänningar kommer inte att märka så mycket, för om man inte aktivt byter klinik eller vårdcentral fortsätter man automatiskt med den man har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".