Hyltemoderaterna splittrade

En djup spricka inom moderaterna i Hylte kommun har lett till att fyra av partiets sju fullmäktigeledamöter valt att ställa sig utanför den nya partikoalition som ska styra kommunen. De andra tre kommer att stödja koalitionen där centerpartiet, folkpartiet och socialdemokraterna ingår.

Oenigheten inom moderaterna har gjort att förhandlingarna om vem som ska styra i kommunen dragit ut på tiden. På torsdagen presenterades en färdig överenskommelse som innebär att centerpartiets Lennart Ohlsson blir kommunråd, socialdemokraterna ett halvt.

Man har också lagt fram ett 16-punktsprogram som ska styra politiken framöver.

Moderaterna är inte det enda partiet som är splittrat i den här frågan. Vänsterpartiets styrelse i Hylte har beslutat att ställa sig utanför, men Jan Liwenius, som är den enda som sitter i fullmäktige för vänsterpartiet går emot partiets vilja och ställer sig bakom överenskommelsen.

De fyra moderater som ställt sig utanför, Bengt Mård, Kjell Våxnäs, Desirée Hultberg och Birgit Slättberg förklarar sitt ställningstagande så här i ett pressmeddelande:

”Ideologiska motsättningar och divergerande syn på kommunens framtida utveckling, främst vad gäller äldrevård och nybyggnation, har dikterat vårt ställningstagande. Med fokus på kokmmunens ekonomi och de framtida utmaningar som ställs på den, anser vi ossinte kunna ställa upp på ett ovarsamt handskande med kommunala tillgångar skriver de fyra moderaterna i ett pressmeddelande.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".