Halländska kvinnomord diskuteras på departement

Män som bryter mot besöksförbud kan i framtiden får en fotboja som kan larma både den hotade kvinnan och polisen om de närmar sig. Enligt den folkpartistiske riksdagledamoten Jan Ertsborn så kommer regeringen att föreslå det som ett försök att förhindra våld mot hotade kvinnor. De tre kvinnomord i Halland som aktualiserats den här veckan har väckt uppmärksamhet ända in på justitiedpartementet säger Jan Ertsborn.

De tre aktuella morden är dels två kvinnor som mördats av män som de lämnat och en psykolog som mördades av en klient som kände sig sviken. I samtliga fall har det vid olika tillfällen varit aktuellt med antingen besöksförbud eller skyddad identitet, men kvinnorna har ändå inte kunnat räddas.

Det är svårt att komma åt problemet med hotade kvinnor säger Jan Etsborn, men han berättar om ett nytt förslag som är på gång som handlar om att sätta fotboja på män som överträder sitt besöksförbud. När förslaget kan bli verklighet är däremot svårt att säga, men Jan Ertsborn lovar att den nuvarande regeringen ska hantera frågan bättre än den förra.

- Jag vet att det prioriteras att komma med åtgärder på det här området inom Justitiedepartementet, säger Jan Ertsborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".