Kvinnlig soldat har anmält sexuellt tvång på LV6

Polisen i Halmstad utreder ett fall av sexuellt tvång som ska ha skett på LV6 natten till onsdag. Det är en kvinnlig värnpliktig som polisanmält en manlig värnpliktig. De två deltog på en konferens med värnpliktiga från hela landet som bland annat skulle ta upp frågor om etik och moral.

Enligt nyhetsbyrån TT låg kvinnan och sov när den manlige kollegan kröp ner i sängen hos henne. Hon anmälde omedelbart det som hänt till polisen och till vakten på LV6.

Regementschefen bedömer kvinnans berättelse som trovärdig, men den anklagade mannen har delvis en annan bild av det som hände.

Kvinnan valde att på onsdagen åka hem till sitt hemförband och mannen tvingades omedelbart lämna konferensen och Halmstad.

Regementschefen hävdar att Försvarsmakten i Halmstad lagt tidigare händelser av den här arten bakom sig, bland annat fick den förre regementschefen fick sparken efter att tafsat på värnpliktiga på en fest. Regementschefen Göran Wahlqvist säger att det hela tiden jobbas med de här frågorna.

Trots det menar Oscar Alm på Värnpliktsrådet att det som hänt tyder på stora brister i försvarsmaktens jämställdhetsarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".