Rättspsykiatrisk vård efter inbrott hos Wahlbeck

Den 44-åriga kvinna som under lång tid trakasserade artisten Peter Wahlbeck och så småningom bröt sig in i hans hus utanför Halmstad i slutet av augusti dömdes på torsdagen till rättspsykiatrisk vård.

Kvinnan som bor i Stockholm kom år 2000 på något sätt över Peter Wahlbecks telefonnummer. Hon skickade flera sms till honom, ringde och skickade e-post, bland annat med pornografiskt innehåll.

När kvinnans syster ringde till Peter Wahlbeck och bad att få nyckeln till hennes lägenhet förstod han att kvinnan trodde att han och hon var ett par. Hon kom också till krogen Norra Brunn flera gånger när Peter Wahlbeck uppträdde och blev till slut portförbjuden.

Peter Wahlbeck har berättat att han försökt förklara för kvinnan att han har en sambo som han har barn med, men ingenting har hjälpt.

Trakasserierna kulminerade när Wahlbecks sambo i slutet av augusti i år upptäckte en stege som stod mot huset när hon kom dit. Eftersom huset renoverades bodde de inte själva där då. Hon ringde polisen som hittade kvinnan där inne. Hon hade kommit in genom att krossa ett fönster, men det är oklart hur länge hon hade varit där.

Förutom för hemfridsbrott döms den 44-åriga kvinnan också för att ha stulit mat och ska betala ett skadestånd på drygt 15000 kronor till Wahlbeck och hans sambo. En rättspykiatrisk undersökning har slagit fast att hon lider av en allvarlig psykisk störning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".