Inga fångstdagar för fiskarna

Det ser ut att inte bli nåt EU-försök med fångstdagar i stället för kvoter i Kattegatt. I alla fall inte från början av 2007 som var tänkt.

EU:s senaste idéer om hur Kattegattförsöket skulle utformas, ett försök som mycket handlar om att slippa kasta tillbaka död eller döende fisk i havet, har fått den danska yrkesfiskarna att säga nej. Och de svenska kollegerna håller med, enligt Henrik Svenberg, ordförande för de svenska yrkesfiskarna.

I stället för som det tidigare talats om, tilldela varje land en pott med fiskedar som sen nationellt fördelas, vill EU nu sköta den fördelningen ner till varje fiskebåt. Detta är en detaljstyrning som såväl de danska som de svenska fiskarna säger nej till.

Så nu är det ett stort frågetecken kring hela det försök som fisakrna velat ha med att i stället för kvoter införa begreppet fångstdar, eller havdar som det också kallas. Under dessa dar skulle fiskarna få ta hand om all fisk som tas upp, i stället för att som nu tvingas kasta tillbaka de fiskar man får upp utanför kvoten, fisk som ändå är död eller döende.

Kattegattförsöket var tänkt att träda i kraft vid årsskfitet, men det är inte längre möjligt enligt Henrik Svenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".