Halland på väg mot fördubbling av vindkraftsmål

Halland ligger väl till när det gäller att bygga ut vindkraften. Länet tycks klara sitt mål med råge, kanske till och med dubbelt upp. Det konstaterar Alexandra Norén som arbetar med vindkraft på Naturvårdsverket.

Halland har fått som mål att se till att det om fyra år ska produceras så mycket vindkraft i länet att det räcker till 12 000 eluppvärmda villor. Redan nu klarar Halland en tredjedel av det  och bara med de nya snurror som just nu uppförs i Tvååker och Lövstaviken så är man snart halvvägs i mål.

Om Skottarevsprojektet i havet utanför Falkenberg blir av så ger bara den parken dubbelt så mycket vindkraftsel som målet säger. Dessutom trillar det hela tiden in nya intresseanmälningar för vindsnurror på land.

Och om man räknar med sådan vindkraft, i inlandet, så tror länsstyrelsen att målet till och med kan fördubblas till omkring 25 000 villor. För fokus har flyttats från hav till land, noterar regeringens västsvenska vindkraftssamordnare Lennart Wärmby.

Det är också ekonomiskt bättre att bygga på land, och nu börjar det rentav bli svårt att få tag på vindkraftverk. Leveranstiderna har ökat till ett par år.

Hur fort det faktiskt byggs beror på hur kommunerna klarar av att hantera det stora intresset. Kommunala planerare från hela Halland fick goda råd på en vindkraftskonferens i Göteborg på måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".