Cannabisodlare inför rätta

Att odla sin egen cannabis kostar stora pengar i form av utrustning, hyres- och elkostnader. Men det finns uppenbarligen också stora pengar att tjäna. Det kom fram vid rättegången i Halmstad mot fem män på tisdagen.

Det var i september som polisen slog till mot ligan, efter att det florerat rykten om en cannabisodling i Fammarp.

De fem männen greps inom loppet av några dagar och placerades i häktet. Vid husrannsakan i deras bostäder och hyrda lokaler hittades fyra cannabisodlingar och en hel del torkad cannabis.

Tre av dem erkände vid rättegången genom sina advokater att de gjort sig skyldiga till narkotikabrott, men nekade till att ha något med de andra männen att göra. De båda andra nekade till brott, trots att den ene haft en egen odling i Fammarp.

Polisens kontroll av elräkningarna för lokalerna i Fammarp är ett av de tunga bevisen mot männen. Att driva alla lampor och fläktar som krävs för att plantorna ska växa upp och bli användbara drar stora mängder ström.

Driftskostnaden för den största odlingen låg på minst 16 000 kronor i månaden. Utbytet av en skörd uppgick till 5 kilo torkad vara, motsvarande minst 250 000 kronor.