Hyltes politiska röra förvärrad

Folkpartiet i Hylte har mycket överraskande bytt sida och stöder nu oppositionen med det lokala partiet Kommunens väl som största parti.

Uppgörelsen på onsdag kväll innebär att den komplicerade politiska situationen spetsas till ytterligare i Hylte, och den styrande koalitionen mellan centern och socialdemokraterna är nu helt beroende av tre avhoppade moderater.

Oppositionen består nu av Kommunens väl, folkpartiet, kristdemokraterna och fyra av de sju moderaterna i fullmäktige. Maktkoalitionen av centerpartiet, socialdemokraterna, tre avhoppade moderater och en avhoppad vänsterpartist.

Folkpartisten Bengt-Åke Torhall säger P4 Radio Halland att de hela tiden har varit tveksamma. Han säger att de hade hoppats få med centerpartiet i en borgerlig samverkan med Kommunens Väl, men att det tyvärr inte lyckades. Han tycker att förhandlingsklimatet varit bättre med oppositionen. Bengt-Åke Torhall säger också att frågan om äldreboendena i kommunen har spelat in.

Socialdemokraten Micael Arnström säger att det är tråkigt, men att det inte innebär att man ändrar på majoriteten. Koalitionen blir kvar minus de två folkpartisterna, säger Micael Arnström.

Centerpartisten Lennart Ohlsson är besviken och säger att han trodde att den överenskommelse som man presenterade för bara fjorton dagar sen skulle stå fast. Särskilt som en av folkpartisterna i fullmäktige har skrivit under den politiska plattform som man hade gemensamt.

- Enligt min uppfattning handlar det mindre om politik och mer om partiegoism och kanske i en del fall personliga poster som varit eftersträvansvärda, säger Lennart Ohlsson.