Rädsla efter permissionsbesked

Den man som för bara tre år och tio månader sedan dömdes till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för knivmord på en somalier i Göteborg och för att ha försökt tända eld på en man i Falkenberg har beviljats långtgående permissioner.

Mannen vårdas på psykiatriska kliniken i Varberg efter att bland annat ha försökt Ahmed Hassan i Falkenberg.

Ahmed Hassan brännskadades svårt då mannen kastade brandfarlig vätska på honom i samband med att hans kiosk i Falkenberg brändes ner.

Kiosken på Falkagård är återuppbygd på samma plats och Ahmed står bakom disken igen med ärr efter brännskadorna och han är rädd. Särskilt i mörkret på kvällarna. Och han tittar numera nervöst på alla som närmar sig kiosken. Han är rädd att mannen ska komma tillbaka nu när han har permission.

Länsrätten i Halland har beslutat att chefsöverläkaren på psykiatriska kliniken i Varberg ska få bestämma över permissionerna.

Den 30-årige mannen har påbörjat studier på hög nivå i Göteborg och får vistas ute ganska fritt. Trots att länsrätten i sin dom säger att ”risken för återfall i allvarlig brottslighet får fortfarande bedömas vara stor”.

Länsrättens lagman Christer Törnros säger till Radio Halland att det bedömts som lämpligt att delegera permissionsbesluten till överläkaren med tanke på att patienten skött sig under den psykiatriska behandlingen.