Vattenprover tas i legionelladrabbad bassäng

På måndagen ska det tas nya vattenprover i träningsbassängen på vårdcentralen i Falkenberg där det hittats legionellabakterier.

Bassängen har varit stängd sedan några dagar tillbaka och nu har vattnet chockklorerats för att bli helt säkert.

Palco Miskovic som använt den varma bassängen sedan augusti när han rehabiliterat sig efter en ryggskada, insjuknade i början av november i legionellasjukan.

Först fick han beskedet att det var vanlig influensa, men han blev allt sämre och fick sedan åka ambulans till Varbergs lasarett där legionella konstaterades och han las i respirator i tio dagar.

Och nu under måndagen ska alltså nya prov tas i bassängen där vattnet behandlats med chock-klorering för att bli garanterat säkert. Är proverna bra kommer vårdcentralens bassäng att öppnas igen. Resultaten från proverna väntas tidigast på fredag.

Palko Milkovic tror alltså att vårdcentralens bassäng är boven i dramat men smittskyddsläkaren Mats ERntell är inte lika säker. I ett meddelande från landstinget säger han att de legionellabakterier som Palko Milcovic bar på är av en annan typ än vad som hittats i bassängen och enligt Erntell kan man idag inte säga om det finns ett samband.

Smittskyddsläkaren anser inte heller att det finns någon anledning till oro och att de låga halter som konstaterats i bassängen inte tros kunna orsaka sjukdomsfall. Men självklart ska desom använt bassängen och eventuellt känner sjukdomssymptom uppsöka vårdcental.