Opposition vill bjuda på bussbiljetten

Ge Halmstadborna gratis kollektivtrafik i födelsedagspresent 2007. Det föreslår vänsteroppositionen som på tisdagen presenterade sitt förslag till budget.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill i nästa års budget satsa för 70 miljoner kronor mer än vad den borgerliga majoriteten gjort.

40 av de miljonerna vill de lägga på att erbjuda halmstadborna gratis kollektivtrafik från 1 juni och året ut.

Ola Nilsson i miljöpartiet ser det som en present till Halmstadborna, men vill också se det som ett försök att se vad det innebär trafikmässigt för Halmstad.

Förutom satsningen på gratis kollektivtrafik vill oppositionen satsa cirka 30 miljoner på bland annat ökad grundbemanning inom vården och till en befarad ökning av socialbidragsutbetalningarna.

Problemet är att det är just 2007 som extramiljonerna finns och för 2008 och 2009 vill oppositionen återkomma.

Socialdemokraten Ingegerd Sahlström och miljöpartisten Ola Nilsson menar att budgeten inte är kortsiktig och att man hade lagt en likadan budget om man haft makten och det yttersta ansvaret.

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad Carl Fredrik Graf är betydligt mer skeptisk till förslaget om gratis kollektivtrafik.

- Jag tycker det verkar vara ett jippo. Det är ju en engångshistoria. Utgiften verkar inte så klok, säger han till Radio Halland. Vår prioritet ligger på att satsa på skolan och på ett ökat företagande i kommunen.