DNA-svar bekräftar misstankar om människosmuggling

Polisen i Halland har nu fått ett första DNA-svar som man hävdar bekräftar smuggling av vietnamesiska barn.

Ett tiotal familjer misstänks vara inblandade i härvan, som efter långt tids spaning avslöjades den sista oktober efter tillslag i flera bostäder och även restauranger och ett hotell i Halmstad Ligan misstänks för att under tre år ha smugglat in vietnameser i Sverige genom bland annat skenäktenskap och skenadoptioner.

Torsdagens DNA-svar visar att ett av barnen inte är nära släkt med de personer som gett sig ut för att vara barnets föräldrar.

-Den situation vi befarade är bekräftad. De reser hit på falska handlingar och har med sig andra ungar än sina biologiska barn, hävdar polisintendent Marianne Paulsson, chef för utlänningspolisen i Halland.

Bekräftelsen gäller än så länge en familj, där de vuxna nu delges misstanke om människosmuggling. Men polisen tror att ytterligare DNA-svar inom kort ska ge fler besked om falska identiteter.

Marianne Paulsson säger att inget tyder på att barnen utnyttjats sexuellt. Däremot misstänks socialförsäkringsbedrägeri genom att man fuskat till sig bidrag.

Vid en husrannsakan i förra veckan mot en av de inblandade familjerna hittades så mycket stöldgods att polisen fick anlita en budfirma för att köra bort det.