Flera översvämningar i norra Halland

Vattenflödena stiger kraftigt i de halländska åarna. På Räddningstjänsten i Varberg fick efter lunchtid på måndagen in flera samtal om översvämningar i Klastorp, Veddige och Tvååker. På E6:an i södergående riktning så översvämmades stora delar av vägen i höjd med Kungsbacka vid 14-tiden och vägen fick stängas av.

Även i Kungsbacka har räddningstjänsten fått rycka ut till flera fastigheter där vattnet stigit. Bland annat på Borgmästargatan i Kungsbacka fylldes en butikslokal med vatten.

Regnandet har också gjort att Västkustbanan är helt översvämmad. Järnvägens fördämningar mot E6 söder om Göteborg höll inte för trycket av vattenmassorna från motorvägen.

Tågtrafiken kan inte starta igen förrän tidigast på fredag. Det är stopp i trafiken också på sträckan Varberg-Borås vid Horred där Viskan har svämmat över banvallen. Tågen vänder i Borås respektive Skene. På de drabbade sträckorna ersätts tågen med bussar och enligt SJ var det på måndag eftermiddag inga förseningar.

Även i Ätran är vattenflödet högt, och stiger hela tiden. På eftermiddagen bedömde inte räddningstjänsten att de behövde vidta några åtgärder, men de uppmanar alla som brukar drabbas av översvämningar att själva vara uppmärksamma och vidta de åtgärder som kan behövas.

Vid lunchtid på måndagen höjde SMHI sin vädervarning från klass 1 till den mer allvarliga klass 2. Varningen gäller mycket höga flöden i flera åar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".