Kommunerna fick argumentera för sina hamnar

Det är viktigt att hamnarna i Varberg, Falkenberg och Halmstad samarbetar om de ska prioriteras av staten i framtiden. Det var budskapet från regeringens förhandlare Bengt-Owe Birgersson som på måndagen besökte Halland. Bland annat pratade han med representanter från respektive kommun. Hans uppdrag är att peka ut ett tiotal hamnar i Sverige som ska prioriteras när det gäller att få statligt stöd för infrastrukturen till och från hamnen.

Vad Bengt-Owe Birgersson tycker om Hallands hamnar har stor betydelse för deras framtid. Om ett år ska han nämligen presentera en lista för regeringen där han kommer att lyfta fram åtta till tio av landets drygt 50 hamnar. Med på listan kommer de hamnar som han bedömer vara strategiskt viktiga både för export och import.

Om regeringen sedan godkänner hans förslag är det de hamnarna som ska prioriteras av staten om vägnätet skulle behöva förbättras eller nya järnvägsspår byggas.

Förutom eventuellt samarbete mellan hamnarna tittar Bengt-Owe Birgersson också på vilken omsättning av gods varje hamn har, vilka framtidsplaner som finns och hur lätt det är att ta sig till och från hamnarna med olika transportslag.

Nils Danred är chef för tillväxtenheten på Region Halland, och medger att det finns en viss oro för att någon eller några av de halländska hamnarna inte ska komma med på listan.

Regeringens utredare Bengt-Owe Birgersson tror att även de hamnar som inte prioriteras kan utvecklas för att i ett senare skede bli prioriterade. Men han sticker inte under stol med att det blir en skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".