Ett steg närmre kundval i hemtjänsten i Varberg

Kundval i hemtjänsten kan bli verklighet i Varberg nästa år. På måndagen sade socialnämndens ledande politiker ja till förslaget som innebär att hemtjänsten inom äldreomsorgen i Varberg ska utsättas för konkurrens.

Det är grundtanken med den modell som nu har tagits fram. Ett liknande förslag är för övrigt att vänta också i Kungsbacka.

Privata aktörer med egen F-skattesedel ska kunna erbjuda hemtjänst till de äldre. Precis på samma sätt som kommunen gör i dag till de som bor hemma eller i servicelägenheter.

De nya aktörerna kan vara företag eller kommunanställda som vill starta personalkooperativ, men de måste genomgå en kontroll för att bli godkända.

Det är fortfarande kommunen som bestämmer hur mycket hjälp som en viss person behöver och har rätt till, men när det väl är bestämt så kan han eller hon välja att anlita kommunens hemtjänst eller någon av de nya aktörer som man räknar med ska etablera sig.

Enligt förslaget kan man till och med välja att få hjälp av en utförare med ren service såsom städning eller tvätt, men låta en annan utförare stå för personlig omvårdnad.

Däremot ska Varbergs kommun behålla sitt monopol på den hemtjänst som utförs på natten.

Ordförande i socialnämnden Lena Andersson säger att det kan dröja ett tag in på nästa år innan kundvalet kommer att märkas eftersom företagen först ska godkännas. I morgon, onsdag ska hela socialnämnden ta ställning till förslaget om kundval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".