Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vägar och banvall i Horred under vatten (foto: Björn Larsson Rosvall, PRB).

Översvämningsläget sämre i Kungsbacka - men stabilt i Viskan och Ätran

Läget i Kungsbacka har blivit något sämre under dagen. Det säger kommunens informationsstrateg Barbro Ericson till P4 Radio Halland. Vattennivån i Kungsbackaån har stigit med ungefär 10 centimeter.

Kommunen vädjar nu till boende i områdena Signeskulle och Apotekarängen att vara sparsamma med vatten - i annat fall riskerar pumpar i VA-nätet att slås ut igen och då blir det problem med avloppen - och därmed kan toaletter bli obrukbara så att de bajamajor som finns uppställda måste tas i bruk igen.

Det regnar ihållande, och om det skulle komma mer än 25 millimeter regn inom ett dygn, så blir det stora problem igen, anser räddningstjänsten.

Femtiotusen sandsäckar har fraktats från lagret i Halmstad till Kungsbacka - säckar som bland annat gatukontoret har fått disponera.

Läget i Viskan verkar just nu vara under kontroll men SMHI varnar för myclet höga flöden under fredagen.

Lars-Erik Larsson på räddningstjänsten i Varberg säger dock till P4 Radio Halland att även om det skulle regna hela natten - så bedömer han att vattensystemen klarar det.

Vattennivån har sjunkit sedan i går kväll både i Veddige och i Kinna.

Och till Falkenberg vid Ätran skickas nu barriärer upp från depå i Halmstad.

Dom ska finnas till hands för att bygga vallar om läget skulle bli akut längs Ågatan eftersom vattennivån väntas stiga.

På torsdagen utfärdade SMHI sin mest allvarliga vädervarning för extremt höga flöden i nedre delarna av Ätran. Kulmen för läget i Ätran väntas under fredag till lördag.

Men läget sägs nu vara under kontroll och marginalerna bedöms som goda i Falkenberg.

I Getinge beskrivs läget nu som stabilt sedan personal från Tekniska kontoret i Halmstad förstärkt vallarna utmed Suseån.

I nedre delarna av Lagan varnas för mycket höga flöden. Lagans vattenstånd väntas nå kulmen på lördag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".