Försäkringsbolagen går igenom översvämningsskador

Över 200 halländska fastighetsägare som drabbats av den senaste tidens översvämningar har hört av sig till sina försäkringsbolag.

Radio Halland har förutom länsförsäkringar också pratat med Folksam, If och Trygg Hansa. Försäkringsbolagen ger alla en likartad bild, alltså att översvämningarna har drabbat Kungsbacka hårdast av de halländska kommunerna. Till exempel kommer 35 av Folksams 55 skadeanmälningar från just Kungsbacka.

Det är villaägare som står för de flesta anmälningarna. Av de samtal som länsförsäkringar fått handlar 80 procent om villor som fått vattenskador av inträngande vatten. Resten av samtalen kommer från industrier.

Det absolut vanligaste sättet som vattnet tränger upp i husen är via avloppsledningarna. Andra sätt kan vara via dörrar och ventiler. Sådana skador ersätts alltid, men om vattnet tagit sig in via en vägg gäller inte försäkringen.

Från och med tisdag ska personal från länsförsäkringar åka ut till de drabbade husägarna och inspektera på plats. Efter det görs en bedömning av skadornas omfattning.

- För vår del räknar vi mellan tummen och pekfingret att det kommer att handla om tio miljoner kronor som vi ska ersätta våra kunder med, säger Lisbeth Björfjäll.