Jordbruksministern nöjd med minskade torskkvoter

Följden av att torskfiskekvoten för Kattegatt minskas blir att ännu mer död fisk slängs tillbaka i havet. Det säger länsfiskekonsulenten i Halland, efter EU-kommissionens beslut om fångstkvoterna för torsk.

Trots att den svenska regeringen säger att man vill följa det internationella havsforskningsrådets rekommendationer, som är helt stopp för torskfisket i Kattegatt, är jordbruksminister Eskil Erlandsson tillfreds med att EU-kommissionen nöjer sig med att begränsa torskkvoten för Kattegatt med 14 procent:

- Det är första gången på många år vi åstadkommit en minskning av torskfisket, säger han.

När allt mindre torsk får tas i land, kommer fiskarna att än tidigare få slut på kvoten, med än mer torsk som måste kastas tillbaka i havet, död eller döende, som följd, säger länsfisekkonsulent Peter Norell. Men det håller inte fiskeminisitern med om:

- Tvärtom, kvoten ska i första hand användas till att ta vara på den fisk man får upp när man fiskar, i huvudsak annan fisk. 

För att försöka komma bort från problemen med bifångster, eller utkast som det också kallas, skulle Kattegatt nu vid årsskiftet ha blivit försöksområde för ett så kallat havdagssystem, där man i stället för att begränsa mändenav en viss fisksort som får fångas, begränsar antalet dagar som en fiskebåt får vara ute.

Men när Bryssel ville detaljreglera försöket, i stället för att låta Danmark och Sverige sköta den saken, sa de danska fisakrna nej, och hela idén har nu skjutits på framtiden, till stor besvikelse för bland andra Peter Norell på länsstyrelsen i Halland.

Men jordbruksminstern är förhoppningsfull:

- Vår ambition är att vi ska ha havdagar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".