Oro på naturbruksgymnasier för förändringar

Trots stadigt ökande antal elever och tal om bondeboom i Sverige så är ledningen för länets naturbruksgymnasier oroliga inför framtiden. Orsaken är den nya gymnasiereformen, som vill skilja mer på praktik och teori än idag. Det kan leda till betydligt färre elever, befarar Christer Larsson som är rektor på Plönninge och Munkagårdsgymnasiet.

Tankarna på att renodla de yrkesinriktade utbildningarna och plocka bort teori kommer att slå hårt befarar Christer Larsson som är rektor på Munkagård- och Plönningegymnasiet.

Han säger att många av skolornas elever vill ha både praktik och teori och planerar att läsa vidare sen, särskilt på Plönningeskolans största utbildning Ridsport. Teorin behövs för att få högskolebehörighet.

Den nya gymnasiereformen, som ännu inte är klubbad, kan leda till att en stor del av eleverna söker sig till teoretiska utbildningarna på andra skolor istället, tror Christer Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".