Missnöjda grisbönder vill säga upp kontrakt

Flera skånska bönder som har avtal med Swedish Meats undersöker nu möjligheterna att ta säga upp sina kontrakt. Anledningen är att de är oroliga för lägre grispriser och missnöjda med affären där finska HK Roukatalo köper Swedish Meats.

Flera andra skånska bönder som är missnöjda med att bondeägda Swedish Meats låtit sig köpas upp av finska HK Roukatalo undersöker nu om de kan bryta sina kontrakt som ofta är skrivna på tre år.

Håkan Magnusson som är ordförande i Skånes Grisproducenter säger att han förstår dessa bönder. Han tycker att förutsättningarna för kontrakten nu ändrats i och mer att ägandeförhållandena i Swedish Meats ser annorlunda ut.

Swedish Meats ordförande i Halland, Gun Ragnarsson som är grisbonde i Tvååker tycker däremot att de skånska bönderna går fel väg. Hon var emot affären innan, men tycker nu när den är genomförd att man måste ge det nya bolaget HK Scan en chans.

Vi behöver en stark marknadsledare och nu ska vi istället för att ge upp försöka påverka de nya ägarna att ge så bra avräkningspriser som möjligt. Det är för tidigt att kasta in handduken, säger Gun Ragnarsson till P4 Radio Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".