Mindre pengar till kommunerna

Flera av de halländska kommunerna får räkna med mindre pengar under 2007 än vad de kalkylerat med i sina budgetar.

När kommunerna gör sina budgetar utgår de oftast från en prognos av hur skatteunderlaget ser ut som görs av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men sent i höstas ändrade SKL sin prognos vilket gör att skatteintäkterna av allt att döma blir lägre än vad kommunerna trott.

Störst konsekvens får den ändrade prognosen i Falkenberg. Där kommer man att få 16 miljoner kronor mindre än man räknat med. Visserligen hade man ett litet överskott i budgeten, men det var såpass litet att nämnderna har fått order att hålla igen. Ändå säger kommunstyrelsens ordförande Marie Louise Wernersson att hon inte är särskilt oroad eftersom man upptäckte det här ganska tidigt.

I Laholm där reagerade ekonomichefen Ingemar Nilsson på att Sveriges kommuner och landstings prognoser över skatteunderlaget skilde sig från regeringens och han räknade därför på ett sätt som gör att Laholm nu inte drabbas av den förändrade prognosen.

Även i Varberg reagerade man på detta, men där förlorar man ändå 10 miljoner jämfört med ursprungbudgeten. Nu får det inte några större konsekvenser i Varbger eftersom man hade ett överskott på över 40 miljoner.

Det får det inte heller i Halmstad av samma skäl, men överskottet på över 80 miljoner får räknas ner med 28 miljoner kronor, vilket naturligtvis är synd säger kommunrådet Gunnel Bengtsson till P4 Radio Halland.

Även Kungsbacka har ett stort beräknat överskott att ta ifrån för nästa år, men hur mycket den förändrade prognosen när det gäller skattunderlaget naggar på det överskottet har det inte gått att få reda på idag.

I Hylte slutligen drabbas man en del, men det kompenseras av att man får mer pengar än beräknat i andra sammanhang. det säger ekonomicheen Per Borg. Och hur det sen blir i praktiken, bortom alla prognoser lär vi inte veta förrän om ett år, eller mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".