Kommunerna måste ge stöd åt misshandlade kvinnor

Kommunerna ska från och med i sommar bli skyldiga att erbjuda stöd och skydd åt misshandlade kvinnor och deras barn. Det är tanken med en proposition som regeringen presenterar den här veckan. Det är bra, det tycker både ordföranden för Hallands Kvinnojourer och socialnämndens ordförande i Halmstad.

Tidigare har det hetat att kommunerna BÖR erbjuda våldsutsatta kvinnor till exempel skyddat boende, men i veckan presenterar regeringen ett förslag som ändrar formuleringen till SKALL.

Och det är en viktig skillnad, det säger Mikaela Waltersson som är ordförande i Halmstads socialnämnd. Fast i just Halmstad anser Mikaela Waltersson att man ligger långt framme. Socialnämnden har fått 11 miljoner extra för att under en treårsperiod jobba med just familjevåld. Däremot fick man avslag på ansökan om pengar till ett skyddat boende.

Lotta Sonemalm som är ordförande för hallands kvinnojourer tycker också att ett ska är mycket bättre än ett bör, när det gäller kommunernas krav på att hjälpa kvinnor som utsätts för våld. Hon anser, precis som Mikaela Waltersson att de halländska kommunerna ligger ganska långt fram när det gäller att ta hand om de här problemen. Däremot hoppas hon att den nya formuleringen ska öka möjligheterna för en extra utsatt grupp att få hjälp: det handlar om de kvinnor som både utsätts för våld och samtidigt behöver behandling, till exempel för missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".