Många män i regionstyrelsen

Det blir klar manlig majoritet i den nya regionstyrelsen. På onsdag kväll ska Region Hallands fullmäktige fatta beslut om vilka som ska sitta i den nya styrelsen och man kan konstatera att de olika partierna har haft olika synsätt när det gäller vilka som ska finnas med bland de elva som har en viktig roll när det gäller Hallands utveckling i framtiden.

Av de elva ledamöterna är det bara 3 som är kvinnor. Det är de två socialdemokraterna Liselotte Olsson från Halmstad och Maj Britt Rane Andersson från Kungsbacka och så folkpartisten Fatima Svanå från Halmstad. för centern ska Göran Karlsson sitta och för kristdemokraterna Tom Barkström från Hylte. men mest anmärkningsvärt är det kanske att moderaterna som är största parti tillsammans med socialdeokraterna inte har en enda kvinna bland sina fyra ledamöter. istället är det fyra tunga män som tar plats i regionstyrelsen; carl fredrik graf från halmstad, gösta bergenheim och Mats Eriksson från Varberg och Per Ödman från Kungsbacka. Faktum är att de starka moderata männen är så många att laholms kommunstyrelseordförande Per Asklund inte heller platsade, vilket gör att Laholm saknar representation i regionstyrelsen. men det var ett medvetet val att välja in de mäktigaste moderaterna i regionstyrelsen, det säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".