Musslor används i kampen mot övergödning

Kan Laholmsbuktens övergödda vatten renas med hjälpa av musslor? Det vill forskare på Kristinebergs marina forskningsstation i Lysekil ta reda på tillsammans med Laholms kommun och Region Halland. I Kristineberg har man odlat musslor i 30 år, men i skyddade vatten i skärgården, inte på öppet hav.

- Det skulle vara intressant att lägga ut några provodlingar i just Laholmsbutiken. Det är ju ett väldigt öppet område, säger Sven Kollberg som är musselforskare.

När musslorna lekt i maj månad sätter de sig fast på något underlag och tar näring ur vattnet som strömmar runt dem. I en odling sätter sig musslorna på snören som hänger ett par meter ner från ytan. Ju näringsrikare vatten, desto snabbare växer musslorna. Och det övergödda vattnet i Laholmsbukten är mycket näringsrikt.

- Vi tror att musslorna kan bidra till att hålla nere övergödningen. Övergödningen medför att det blir väldigt mycket växtplankton och musslorna äter växtplankton, säger Sven Kollberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".